onsdag 12 maj 2010

Dumstruten- igår, idag, för alltid.

Efter en euforisk resa genom nostalgiarkiven finner jag mig nödd och tvungen att kort avhandla ämnet ”dumstrut”. Jag vill hylla denna praktiska lilla artefakt, sprungen ur de simplaste förhållanden, vilken härmed lyfts fram igen ur den dammiga glömskans förråd att äras i en minnesstund.

Före dumstrutens tideräkning föddes en okänd geniförklarad skapare, vilken konkretiserade en symbolisk schibbolet att åskådliggöra den groteskt vida skillnaden mellan tillvarons tjockskallar och klicken av oss bedrövade åskådare- otvivelaktigt tvungna att hemfalla åt misantropi. Dumstrutens skapelseberättelse förtäljes här högtidligen!

"År efter plågsamma år medelst sammansättningen 90% tokar och övriga vettiga tar slutligen ut sin rätt. Efter att ha stångats blodig under ett frustrerande långt tidsspann, spricker slutligen den arme kreatören. Vår guru sitter vid katedern och vrider sina händer i ett försök till undertryckande av ilska över att måsta tillbringa tillvaron i ett myrmyller av idioter och deras förtappade anhang. Betänk själva att ständigt omges av en oöverskådlig mängd imbecilla avarter, vilka egentligen skulle återbördas som måndagsexemplar! Nå. Så kommer slutligen droppen. De kunskapsblyga kliver åter över sansens gräns. Bägaren rinner över för vår "Messias". Ilskan forsar ut över golvet som en krossande våg och i affektens virvelvind följer ett A4-papper med, fastklibbat i den svettlackande frustrationsklämda handflatan. Här, gott folk, inträffar det ödesmättade uppfinningstillfället av ren och skär tillfällighet. Den i det närmsta stålgalne i fullt förståelig eruption får händelsevis till en rullande rörelse på det fuktböjda papperet vilken bildar en strutliknande formation. Behändigt visar sig denna passa ypperligt på fåntrattarnas ekande tomma huvud och de kunde nu krönas kung. Dumstruten var född! En stjärna på himmelen lyste klarare än de andra. Världen hade fått sin efterlängtade pastor att leda oss övriga ut ur mörkret bildat av skockande fårskallar. Nöden är sannerligen uppfinningarnas moder! Ryktet som utmärkelse blev vida känt, av förståeliga skäl och levde kvar till dess något ondskefullt drev ut denna paradisiska tingest."

Idag är detta endast historia. Ack, den lycksalige, som kunde få uppleva denna guldålder igen? Att få beklä stollarna med rättmätig huvudbonad och därtill ställa dem på den åskådarplats de förtjänat. Ty skamvrån har även den, tråkigt nog, decimerats till skolhistorisk kuriosa. Medaljens baksida är att väsentlig pedagogisk kunskap har förlorats på vägen om den konkretiserande inlärningens landvinningar och den taktila didaktikens förmåga att bringa djupt och för världen dolt byfånemedvetandet till den skrala ytan att beskådas. Jag vill kalla till upprop! Låt det skalla ut över nejden: tag dumstruten tillbaka!

I dagens samhälle lever den förträffliga strutformade artefakten sorgligt nog endast kvar som restfaktor i och med den numera sällan skådade nyårs- eller kräftfesthatten, vilka påträffas bland 40-talistgenerationens medelklassaktiviteter. Även dessa stolleprovsattiraljer är dock på väg att utrotas ur den kulturella traditionens paradnummer. Eftersom identifieringen av en skock enfaldiga göres i ett ögonblick genom sådana fånemarkörer är det att betrakta som illvarslande dekadens. Ett flitigt strutbruk bland menigheten bör uppmuntras.

Som varandes garant för att urkunden icke skall falla i glömska bidrager jag här med en enkel bildinstruktion i fem löjligt enkla steg över hur man i all enkelhet kan tillverka en alldeles egen dumstrut. Vilken idiot som helst bör kunna följa denna och därmed tillverka för personligt bruk. Det enda material som krävs är ett papper och lite tejp, vilka oftast kan uppbringas i även de enklaste hem. Stadigt tidningspapper fungerar utmärkt som ersättare, medan toalettpapper icke är att rekommendera i första hand, då den styva utmärkande strutspetsen kan antas bli för vissen och förlora åskådliggörande effekt. Den färdiga huvudbonaden kan utsmyckas med orden ”dumstrut” för den riktigt ambitiöse och vill man "lajva" med denna kan man skapa sig en för ändamålet lämplig skamvrå.

(Tusen tack Mattias för inspirationen! :-)



Ett ordinärt papper


Vikes


Börjar ta form! :-)

Tejpas!


Volià!

Passar alla skallar!
Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar